Stop! Stop! Stop!

anda kini berada dalam belog wHite anD vIolEt, THAnX vIsiT!! do fOllow me okay!!

Renungan Bersama

Tuesday, 18 October 2011

Manusia ke hapaaaa?

Selamat Hari Selasa
visitor-visitor
bloggurl-bloggurl
blogguys-blogguys


mesti uols ade dengar/tengok berita last nyte kan??
okay! topic hari ni! 

BABY

Hari ni jek 2 berita yang ryn dengar pasal baby, tapi sebenarnya 3. ( if im not mistake lah, sebab baru jek terbace dalam paper ptg td).

kes 1
of course pasal kanak2 yang dah dilanggar tapi dibiar kan sahaja! weyyyy! kalau korang kena langgar, eventhough dengan manusia, mesty rase saket kan?
niyh langgar gune besi weyhhh! AND boleh tengok n juz IGNORE jek? come on lah weyh! arnab pon protect anak2 die tahu? mane parents budak kena langgar tu? kalau sekali pon parents die xdapat di kesan, mane pergi org2 yang kat tepi jalan, lalu lalang tu? mana? GILER EMOSIONAL lak aku kan.. tapi siyes bengang tahap ape lah kan. 
NAK KATA APA LAH DENGAN MANUSIA  MACAM NI

kes 2
bayi yang di kelar, kalau x silap. 7 kelaran yang terdapat di badan bayi itu.. ulang skali lagi.. 7 KELARAN okay! kite niyh manusia, badan kite bukan diperbuat daripada besi, potong bawang, kalau terkena jari pon ase ngilu2 kaw... ini kena kelar weyh.. engat budak tuh ikan? Astaghfirullah Al Azim! sedih nye! sampai kan isi perut sume terkeluar. agak2 kan, mase isi- isi perut tu keluar, ape perasaan mak bayi tu?
come on lah, sebab kan lelaki tu xdapat nak terima baby tuh jek.. baby tu jadik mangsa!
NAK KATA APA LAH DENGAN MANUSIA MACAM NI

kes 3
bayi yang dibuang, tidur di temani kucing.. sedihnye! kucing pon nak teman kan bayi tu, parents die? bayi niyh diletak kan di hadapan umah orang, dari malam asenye sebab tuan rumah terdengar bunyi bayi nanges dari pagi2 buta ag.. bayang kan baju yang kite pakai + sweater pon still terasa kesejukan embun pagi kan.. macam mana bayi tersbut boleh tahan? and bayi tuh masih hidup..ish2.. ape nak jadik lah orang skang kan. kalau sekali pon tanak anak tu, pergi lah ke tempat yang sepatutnya, serah kan pada org laen dengan cara yang baek. kalau xboleh nk buat dengan care baek, so better u dont MAKE a baby!!
NAK KATA APA LAH DENGAN MANUSIA MACAM NI

dari pandangan perivadi ryn lah kan. Manusia2 niyh sume dah TAK BOLEH nak berfikir dengan rasionalnya, sanggup buat macam tu dekat darah daging sendri! sanggup buat macam tu dekat bayi yang baru kenal dunia, walhal xsempat pon nak mengenali dunia. sanggup nya die buat mcm tu!!! mana pergi akal ? mana pergi sifat kasih dan sayang? * tataw nak kate ape dah ase nak menitiskan air mata*

kalau lah ryn sempat mempunyai anak suatu hari nanti, ryn harap.. ryn dapat menjadi seorang mama yang mithali dan seorang isteri yang solehah dan seorang hamba yang taat pada penciptanya. amin~



salam sayang,
eryn

9 comments:

Kartini said...

xtau la nape dunia skrg da jadi mcm ni. sedih ssgt :(

syreen adan said...

e'em... sedih+ takot jadiknya! hurmm...

♥Lady Ainaa♥ said...

Dah xtau dah pe nk ckp kt manusia2 skunk ni...semakin kejam yg teramat kejam..bersyukurlah kita bukn antra yg itu... Yg pelik, yg pndai buat yada2 smpai mengandung tu berani lak???? Bila dah dpt ank, dibuangnyew dlm tong smpah, dlm jurang pe sume...BODOHNYEW!!!! *Marah sgt ni*

syreen adan said...
This comment has been removed by the author.
syreen adan said...

betul tuh lady....sesuke aty jek dowg kan.. nyawa di permainkan.. haaa.. tanggung dose poya2+bunuh nyawa bayi. semoga lah sempat bertaubat....

SyerraSharin said...

mmg membunuh 2 menambah lagi dose y dah ade..tapi ade baik nye jugak daripada kesan nya ke anak y xbersalah 2 baik si ibu nya sndiri y tanggung dose n salah 2.bukan ny nak membela cume mungkin mereka2 ni tertekan dan terpakse kowt ataupon da dirasuk setan huhu

syreen adan said...

betul tu, ade hikmah nya baby tuh jadik mcm tuh... di sini bukan tempat bayi suci itu.. semoga sahaja ibu/bapa bayi itu memperoleh hidayah.. amin~

wawa wadzir said...

manusia yg semakin hilang sifat berperikemanusiaan..

manusia akhir zaman..huhuhu

kesian kat baby2 yg x bersalah & tak taw apa2 tu.. =(

syreen adan said...

wawa.. betul tuh dear.. manusia semakin hilang consideration... taa boleh ber fikir dengan rasional..